Full rulle!

Nu var det ett tag sen jag skrev igen, men ibland blir så små uppehåll. Jag insåg dock att bloggen är alldeles för fin för att lämna orörd, det är ju mitt personliga forum, min dagbok, så varför inte fortsätta?

Mycket som händer nu, om några veckor kommer det en ny familjemedlem till oss, en liten kisse, Saga. Jag sitter just nu och debatterar med mig själv om hur mycket saker jag faktiskt måste köpa tills hon kommer. En söt rosa transportväska är ju att gilla, eller hur? Eller en söt matskål? Jag tänker iallafall över mina köp, så får vi se vad det landar på!


Jag pluggar på för jag önskar mig så innerligt två veckors ledigt i jul, förhoppningsvis iallafall en vecka, om lärarna lägger upp uppgifterna lite tidigare så jag hinner jobba innan Saga kommer hit.


Jag håller också på och skriver lite smått på en barnbok, jag blev så himla pepp nu när jag läser så mycket barnlitteratur, och jag insåg att det finns alldeles för lite verklighetsbaserad litteratur för småbarn. Jag personligen tycker det är viktigt att "utsätta" yngre barn för verkligheten så det inte blir en chock när de blir äldre. Denna metod passar självklart inte alla, men hellre för mycket frågor än inga alls. Därav kom jag på min lilla idé till mig barnbok. Dock inser jag nu att en barnbok är minst lika svår att skriva som en 300-sidors vuxenbok. Varför? Jo, försöka få in ett motiv, och en äkta mening i några rader per sidor i en 35 sidors bok.. utmaning? JA. Iallafall, nu får det vara nog för denna gång, jag avslutar mitt blogginlägg med en söt bild på sockerbiten som ska flytta hit snart..! IIH!



Midsommartårta

Midsommartårta (Från tidningen Buffé, nr 6-7 2011)

Frasig digestivebotten, karamellmousse med vit choklad och massor av färska bär.

 

10-12 personer

 

Moussen

300 g vit choklad

2 gelatinblad

¾ dl socker

2 dl vispgrädde

2 ½ dl kesella (10%)

 

Botten

100 g smör

16 digestivekex

 

Garnering

2 dl vispgrädde

Rivet skal av 1 lime

Ca 1 ½ liter bär och frukt (Jag använde bara jordgubbar vilket blev mums)

Vit choklad (riva över eller att göra annan dekor)



 

  1. Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.


  2. Smält sockret i en stekpanna. Rör inte om medan det smälter utan vicka i stället pannan lite fram och tillbaka. Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt.


  3. Låt småkoka och rör runt med en träslev så att sockret smälter igen.


  4. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen.


  5. Häll den varma vätskan över chokladen, rör tills chokladen smält. Blanda ner kesellan.


  6. Ställ smeten i kylen tills den kallnat, gärna över natten.


  7. Botten: Smält smöret och under tiden, mixa sönder alla kexen i en matberedare eller dylikt. Blanda ihop smöret med kexsmulorna och täck insidan av en rund form (diamemet 24 cm) som är täckt med plastfolie. Låt kylas i 1-2 timmar.


  8. Vispa sedan upp moussen, häll sedan över digestivebotten. Låt stå i kylen medans du vispa upp grädden till garnering blandat med limeskalen. Tar sedan bort tårtan ur formen (den ska vara relativt fast, det funkar bäst med en form som har avtagbara kanter). Spritsa sedan grädden runt om tårtan, täck sedan med skivade bär (vad du tycker är godast) för att sedan riva över lite vit choklad. Du kan även smälta choklad, ringla mönster av chokladen på bakplåtspapper, in i kylen och låt stelna. Ta sedan försiktigt bort den ringlade chokladen och tryck ner i tårtan, det blir en fin dekor!


 


Pancakesöndag!

Idag är en sån där tråkig söndag, man har hur mycket tid som helst till att pyssla med saker som man grämer sig i veckorna att behöva göra/aldrig har tid till. Sen kommer söndagen, en dag jag oftast spenderar med en filt som följer med mig vart jag än går, och helst gör jag ingenting. När kvällen sen kommer undrar jag varför jag inte gjorde allt det där jag tänkt mig.

Jaja, vissa söndagar har hänt att lägenheten blivit skinande ren, och tvättkorgen tom, men det där får dröja tills imorgon. Idag ska jag njuta av min sysslolösa söndag och absolut INTE ha ångest över allt jag inte gjort. För er som är intresserade har jag lagt in ett recept på American Pancakes (a la Anna) eftersom jag är en gottegris i alla dess slag. Denna pannkakan är sööt sööt och därför kan man utesluta vaniljsocker osv men det förstår ni nog själva. Ska se om jag orkar lägga in lite fler recept på saker jag gjort tidigare.


Håll till godo!

American Pancakes

American Pancakes

 

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 dl mjöl

½ dl sodavatten (jag tycker det är extra gott om man använder sockerdricka)

2 msk smält smör

1 ägg

 

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Vispa ner först mjölken och sodavattnet, sen smöret och sist ägget.
  3. Steg på medeltemperatur tills gyllenbruna (1-2 minuter per sida)
  4. Vänd på pannkakan när det börjat bli bubblor på ovansidan
  5. Ringla över sirap (ej vanlig sirap) och en klicka på riktigt smör på toppen
  6. Det går självklart att blanda ner blåbär eller nötter i smeten om man gillar det!

Fredagskväll!

Jag hoppas att någon har nytta av mitt lilla recept på min födelsedagstårta, allt en inspiration till något kanske?
Vad har jag gjort idag? Mestadels känns det som näsan har legat i pluggböckerna eftersom jag arbetade hårt för att få lördag och söndag ledigt. Hyfsat ledig blir jag imorgon, helledig på söndag. Skönt verkligen. Det märks att klockan är elva på kvällen, min grammatik försämras likt en alkoliserad person. Svåger med fru (är inte gifta, det är bara så dom heter ;D) var här en sväng idag för att kolla in våran lägenhet. Toppbetyg tror jag? :)

Vi fick även en ny frys eftersom den förra bara frös igen. En isklump kallade reperatören våran fläskfilé, så jag antar att bytet vara givet. Sambon lyckades också skära sig på ringfingret, så det blödde och blödde. Smått panikslagen sambo stod inför reperatören och säger "Oj, nu skar jag mig på något" och sen fullkomligt forsade blodet!! (Nej, men jag gillar att överdriva, måste göra dagen liiite mer intressant än vad den var.) Allt gick väl med det iallafall och nu har sambo plåster, som i en saga med ett gott slut.

Sambon har gått och lagt sig och jag verkligen hatar att sitta uppe själv, kanske bottnar det i att jag alltid brukar vara den som går och lägger mig först, gäller nu och gällde förr hemma med mamma. Usch för att släcka ner hela lägenheten och gå i mörkret, slå i stotån (eller den näst minsta tån, för jag har knäppa fötter), svära lite, sen försöka sova när man hela tiden hör den andra personen snarka. Nej. Usch.

Vad har hänt på senaste tiden? Mja, jag har fått ett lass med BHar som jag ska prova imorgon. Givet att någon av de 9 stycken passar, kanske, hoppas! Tutthållare är inte en lyx jag är van vid om man säger så. Nya vinterskor har jag också! Jag fick välbehövda pengar av svärföräldrarna på min födelsedag, så nu har jag införskaffat mig ett par rejäla vinterskor. Stora termossaker, jättevarma med snörning och päls på kanten, allt för att hålla kylan borta. Definitvt inte skor jag trodde mig köpa, men dom är snygga, varma och bekväma. Dessutom var det bra pris, så det gick inte säga nej! Jag hoppas också på en vinterjacka jag skickat efter, men jag hoppas inte för mycket. Det där med jackor brukar sluta ungefär vid frasen "Nähä där tog tuttarna emot". Vi får se.

Hoppas mitt randominlägg har gjort något glad, för denna dagen var som vilken dag som helst, med lite mer barnlitteratur.

Förresten, om du har småbarn, läs boken Den arge av Gro Dahle och Svein Nyhus. Ett måste!

Håll till godo!

Chocolate Cake with Chocolate buttercream Icing!

Denna tårta har jag inte kommit på själv, så fort jag hittar personen som har gjort recepten så lovar jag att länka! Tills dess är detta min version:

Chokladtårta

 

Botten:

 

Del 1

2 dl mjölk

1 dl kako

1 ld socker

1 krm salt

 

Del 2

150g rumsvarmt smör (äkta smör är bäst)

1 ld socker

2 ägg

1 msk vaniljsocker

1 ½ tsk bakpulver

4 dl mjölk

 

  1. Del 1: Häll ihop ingredienserna från Del 1 i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra i några minuter, låt sedan svalna.
  2. Del 2: Vispa ihop smör + socker pösigt. Tillsätt sedan äggen, en och en (rör ihop smeten mellan gångerna). Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd sedan ner de torra ingredienserna, växelvis med chokladmjölken (del 1) i smeten.
  3. Mjöla (eller använd ströbröd ifall det önskas) en rund form (22 i diameter för en trelagerskaka)
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ungefär 40 min.
  5. Låt kakan svalna HELT innan man delar inte den i tre delar, för att sedan smeta på buttercream.

 

 

Chocolate Buttercream icing

 

Detta är inte ett komplett recept jag har hittat någonstans, detta höftade jag.

Men på ett ungefär:

 

500 g rumsvarmt smör

1 ½ pkt florsocker (kan behövas mer)

200 g choklad (mörk eller ljus, jag använde ljus)

2 droppar vaniljarom

En skvätt grädde

 

  1. Vispa smöret pösigt och ”lent”
  2. Rör ner florsockret, lite i taget tills du fått en bra smak (sött men inte för smörigt).
  3. Smält choklade och vänd ner, tillsätt vaniljen och grädde om icingen behöver bli lite lenare i konsistensen.

 

Fördela jämnt på tårtan, det finns jättemånga tips på youtube hur man får en fin icing på tårtor. Annars kan du göra som jag, täck tårtan med marsipan och dekorera bäst du vill! Jag dekorerade med en fondant-rosett och lite krusiduller!


Otroligt!

Nu har jag gått och gjort det igen, väntat med att skriva här. DÅLIGT. Dock, jag har fyllt år och firat med tårta (egengjord såklart) och shopping dagen till ära. Trots allt detta roliga har det varit något deppigt också. Tyvärr glömde vissa av mina vänner min födelsedag, och därför fick jag inte ett grattis-sms eller dylikt. Tyvärr sårar detta enormt mycket, att folk jag förväntar mig ska gratta, inte gör det.

Jag älskar verkligen sommaren, det märker jag av på hösten. Även om hösten är vacker och alla färger i alla ära, blir jag alltid så nedstämd och usch-känslan infinner sig. Jag har ett stort fint fönster precis vid min privata vrå i vårat datarum där jag ser allt fint med hösten, men trots detta blir min kreativitet inte större. Jag har dragit mig för att skriva här på bloggen för jag ville inte ha negativa kommentarer i min blogg, denna blogg är till för bra ting, det ska vara ett positivt tillhåll! Ändock, mycket är på gång med nära och kära som vi försöker ta oss igenom, vilket inte alltid skapar de bästa förutsättningarna för en fin dag, när dagen redan är grå och trist. Ge mig snö och sol, ok?

Ambitiös som jag (trodde) att jag var ville jag ta kort på utvecklingen med min tårta, men det missade jag heeeelt i bakningens hetta! Bild på tårtan kommer dock infinna sig inom en snar framtid (det ska INTE bli som cornflakeskakorna). Som jag säger:

Håll till godo!

RSS 2.0