Prinsessbakelse

Inlägget publicerats: 2012-04-27 @ 19:23:00

Prinsessbakelse

 

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Smaksättning:

2 tsk vaniljsocker

Eller

2 msk kakao

 

  1. Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en rund bakform (jag tror att standarden är 22 cm i diameter.)
  2. Vispa ihop ägg och socker poröst.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, om du ska göra en vaniljkaka använd 2 tsk vaniljsocker, men om du vill ha en chokladkaka använder du 2 msk kakao.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten tills allt är väl blandat. Häll över smeten i formen.
  5. Grädda kakan på 175 grader i cirka 40 min. Här får man kolla noga de sista minuterna så inte kakan bränns. Stick ner en sticka, ifall den kommer upp torr är kakan färdig.

 

 

Ihopsättning:

3 dl grädde (eventuellt mer)

Marsipan till dekoren samt täckningen

Sylt och/eller vaniljkräm

 

Låt kakan svalna helt, gärna över natten. Skär sedan ut, med hjälp utav ett runt glas (Jag använde ett glas med diametern 7,5 cm), 4 stycken runda små bottnar, ur den stora bottnen. Dessa bakelser blir ganska stora, så ett mindre glas är kanske att föredra.

1. Dela varje kaka två gånger och bred ut jordgubbssylt och eventuellt vaniljkräm på ett lager. Låt stå inplastat (gärna över natten) eftersom kakan då drar åt sig smaken och blir mjuk och saftig av sylten.

 

2. Vispa grädde (3 dl) och täck varje kaka med så mycket grädde som önskas. För att kunna vispa grädden hårdare utan att den blir ”smörig” testa ha i lite bakpulver, en knivsudd per 2 dl ungefär. Vispa sakta, då kommer det också in mer luft i grädden.

 

3. Täck sedan kakorna i marsipan (eller sugarpaste om du föredrar det) och dekorera som du vill. Jag gjorde enkla rosor och en rosa bord längst ner för att dölja den fula kanten.

 

4. Precis innan servering, sikta över lite florsocker.

 

TIPS! Om du vill klä kakan dagen innan den ska serveras, kan ibland marsipanen ”svettas” vid kontakt med grädde. Ett tips är att pensla lite smör eller matolja på locket på den sida som ska ligga mot grädden, detta hindrar marsipanen från att svettas och smälta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0