Midsommartårta

Inlägget publicerats: 2011-11-06 @ 17:10:34

Midsommartårta (Från tidningen Buffé, nr 6-7 2011)

Frasig digestivebotten, karamellmousse med vit choklad och massor av färska bär.

 

10-12 personer

 

Moussen

300 g vit choklad

2 gelatinblad

¾ dl socker

2 dl vispgrädde

2 ½ dl kesella (10%)

 

Botten

100 g smör

16 digestivekex

 

Garnering

2 dl vispgrädde

Rivet skal av 1 lime

Ca 1 ½ liter bär och frukt (Jag använde bara jordgubbar vilket blev mums)

Vit choklad (riva över eller att göra annan dekor)



 

  1. Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.


  2. Smält sockret i en stekpanna. Rör inte om medan det smälter utan vicka i stället pannan lite fram och tillbaka. Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt.


  3. Låt småkoka och rör runt med en träslev så att sockret smälter igen.


  4. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen.


  5. Häll den varma vätskan över chokladen, rör tills chokladen smält. Blanda ner kesellan.


  6. Ställ smeten i kylen tills den kallnat, gärna över natten.


  7. Botten: Smält smöret och under tiden, mixa sönder alla kexen i en matberedare eller dylikt. Blanda ihop smöret med kexsmulorna och täck insidan av en rund form (diamemet 24 cm) som är täckt med plastfolie. Låt kylas i 1-2 timmar.


  8. Vispa sedan upp moussen, häll sedan över digestivebotten. Låt stå i kylen medans du vispa upp grädden till garnering blandat med limeskalen. Tar sedan bort tårtan ur formen (den ska vara relativt fast, det funkar bäst med en form som har avtagbara kanter). Spritsa sedan grädden runt om tårtan, täck sedan med skivade bär (vad du tycker är godast) för att sedan riva över lite vit choklad. Du kan även smälta choklad, ringla mönster av chokladen på bakplåtspapper, in i kylen och låt stelna. Ta sedan försiktigt bort den ringlade chokladen och tryck ner i tårtan, det blir en fin dekor!


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0